Elérhetőségünk

5000 Szolnok,
Botár I. u. 4.

Telefonszám:
06 56 737 347
06 20 550 6252 (Gulyásné Éva)

E-mail cím: szolnok.efoesz@freemail.hu
Ügyfélfogadási idő:
Hétfő – Péntek: 09:00 – 12:00

Szakmai beszámoló 2017

Tanfolyamok, tréningek, és tájékoztató előadások tartásával igyekszünk olyan tudásanyagot továbbadni, mely alapján már a tájékozottság előnyével tudják megoldani gondjaikat, problémáikat tagjaink és Őket ápoló és gondozó hozzátartozók.

Ingyenes gyógypedagógia tanácsadás, jogi tanácsadás és adóügyekkel kapcsolatos tanácsadás folyik. Igény szerinti óraszámban.

Segítséget nyújtunk jogszabályok, megismerésében, értelmezésében és alkalmazásában. Segítséget nyújtunk adóbevallások elkészítésében. Irodánkban letöltjük és segítünk kitölteni a mindennapokhoz szükséges nyomtatványokat, űrlapokat, igénylőlapokat.

Nagy hangsúlyt fordítunk az önérvényesítés és önkifejezés támogatására és segítésére. Ma már elmondhatjuk, hogy a megyei Intézményekben 4 önérvényesítő csoportot sikerült szerveznünk, akik folyamatosan “dolgoznak” munkájukat szakmailag és pénzügyileg is támogatjuk. Az önkifejezés és az önmegvalósítás önmagunk megismerése a mindennapi életünket teszi könnyebbé és szebbé.

A csoportok komoly szakmai munkát végeznek, és emelet az önkifejezés eszközeként színjátszással, néptánc és modern tánc elsajátításával és bemutatásával is foglalkoznak. Országos szinten is komoly sikereket könyvelhetnek el maguknak, ezért ezt a munkát is segítjük, csoportvezetők beiskolázásával, kellékek, segédanyagok és utazási költségek finanszírozásával. Ez a munka nagymértékben segíti az intézményekben a konfliktusok kialakulásának megoldását.

Évek óta, egész pontosan már 14 éve, hogy minden évben megrendezzük Családi Napunkat. Nagy létszámmal látogatott és nagyon kedvelt rendezvényünk, ugyan úgy, mint a mikulás délután és diszkó.

Ebben az évben július 15.-én rendeztük meg. Délelőtt „csapatversenyek”, majd eredményhirdetés, ebéd és diszkó volt a program. Ismét nagyon kellemes szép napot tölthettünk együtt, mert most az időjárás is kegyes volt hozzánk.

Nem volt meleg és nem volt hideg, kicsit borongós felhős volt az ég, ami nem zavarta a résztvevők hangulatát.

Aztán miután mindenki elfáradt és lassan szedelőzködni kezdtek a csapatok hazafelé, sőt már páran el is mentek, így a vége felé közeledett a rendezvény, leszakadt az ég. Talán mérgében tette, hisz erre az évre ez a rendezvény befejezéséhez közeledett.

Eredményként könyveljük el, hogy programjaink már évek óta fenntarthatóak, vagyis nagy az érdeklődés, igény rájuk, és eddig még anyagi forrást is tudtunk előteremteni ezek segítésére.

Nagyon jó kapcsolat alakult ki az évek alatt a megyében működő intézményekkel, így tagságukra számíthatunk a rendezvényeken és az intézmények is számíthatnak segítségünkre úgy szakmailag, mint anyagilag.

A Szivárvány-ház Fogyatékosok Református Otthona a Kerítésbontó Alapítvánnyal közösen az elmúlt évek hagyományait követve idén is megrendezte a Bogárréti mulatságát. A mulatsággal együtt járó örömeinkben osztozni szerettünk volna ezért, többi megyei ápoló és gondozó intézményt is  meghívtunk. A Bogárréti Mulatság az intézményünk gyermeknapi programja, mellyel gondozottjaink mindennapjait tesszük színesebbé. Programjainkat változatosan válogattuk össze, a délelőtt folyamán ügyességi és sportos akadályversenyen vehettek részt a vállalkozó szellemű csapatok. Feladataink között szerepelt: lekváros kenyérevő verseny, kvíz kérdések, lufi borotválás, célba dobás, találós kérdések, bibliai ismereti feladatok.

Ugyanakkor a rendezvény az „Egészség” nevében zajlott, nagy hangsúlyt fektetve a testi a lelki egészségre, a hitéletre valamint a táplálkozásra.
A rendezvény ideje 2017. június 15.-e volt.

Menő Manó sporttalálkozó az értelmükben akadályozott intézményi lakók számára sportolási lehetőség biztosítása. Intézményi lakók közötti kapcsolatok kialakítása, elmélyítése, az intézményi dolgozói és szervezeti közötti kapcsolatok elmélyítése. A résztvevők önértékelésének javítása, a pozitív énkép kialakítása és támogatása. Sportolással kapcsolatos attitűd pozitív befolyásolása. Ismerkedés a többi megyei intézmény lakóival, barátkozás, tapasztalatok átadása.

„Szőke Tisza” Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Fogyatékosok Otthona 6064. Tiszaug, Ságvári út 6. szám alatt., 2017. 09.14 reggel 9 órától 17 óráig.

Az idei évben önérvényesítő csoportjaink tagjaikkal tréning kirándulásokon vettek részt. Fő témája az elméletben tanultak gyakorlati alkalmazása.

Alapvető viselkedési szabályok, önállóság, támogatott választás, utazás, vásárlás stb…

Rengeteg helyen jártak, rengetek dolgot megtapasztaltak, és remélhetőleg rengeteget tanultak.

Némelyik kirándulás fellépéssel és szerepléssel egybekötött kirándulás volt, némelyik fürdő látogatás, vagy éppen hasonló helyzetben lévő, hasonlóan intézetben élőket látogattak meg nemcsak fogyatékkal élőket, hanem időseket is.

A teljesség igénye nélkül megpróbálom felsorolni, hol mikor merre jártak. 02.25 Debrecen, 02.28 Tiszakécske, 04.20 Püspökladány, 05.04 Andornaktálya, 05.22 Karcag, 05.12-13 Újpalotai ÉNÓ,

05.27 Eger,06.04 Kisújszállás,06.15 Tiszafüred,06.20 Túrkeve,06. 26-30 Eger,07.9-13 Tata,08.14-20 Zamárdi, 09.10-13 Miskolctapolca, 09.05 Szeged, 09.21 Nagyhát,11.08 Budapest Titanic kiállítás,12.17 Budapest Gazdagréti Szent Angyalok templom.

Természetesen nem minden kirándulást támogattunk anyagilag,

Küldöttgyűlést tartottunk, április 21.-én. Elfogadásra került a mérleg, melynek egy példányát a bírósághoz határidőbe elküldtük.

Elnökségi üléseket és munkamegbeszéléseket tartottunk.

Jogok az egészségügyi ellátásban. A kiadvány normál és könnyen érthetően is tartalmazza az egészségügyi ellátással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Reményeink szerint megkönnyíti az eligazodást, és a szükséges ellátás igénybevételét.

100 példányt nyomtatatunk, hogy az önérvényesítőkön túl minden megyei intézmény is kaphasson.

Amennyiben az érdeklődés miatt kevés lenne a kiadvány úgy utánnyomást tervezünk 2018 évben.

A Liget Otthon többedik alkalommal tartotta meg decemberben 9.-én az Integrált Sportnapot a szolnoki Kodály Zoltán általános Iskolával közösen, mely egyben egy közös mikulás program is. Itt lakóik és az iskola tanulói közös csoportokat alkotva vesznek részt a csapatversenyekben és a kézműves foglalkozásokon, illetve bemutatják egymás előtt kulturális műsorszámaikat is.

Tanfolyam önérvényesítőknek: A tanfolyam helyszíne: Szolnok Tulipán Hotel

szt vevők: Bánhalmai önérvényesítők+kisérő Liget Otthoni önérvényesítő Liget Énó önérvényesítő+kisérő Ideje: 2017. december 12-13.

 Részt vettünk a Központ küldöttgyűlésén. Folyamatosan látogatjuk a megyei intézményeket és az önérvényesítő csoportokat. Részt veszünk a munkájukban, szervezésekbe segítünk.

Az irodával kapcsolatos költségeket is határidőre teljesítjük. Kintlévőségünk, szállítói tartozásunk nincs.

Az Egyesületünk létének, szakmai munkájának alapvető feltétele egy mindenki számára naponta elérhető iroda, illetve egy fő aki a munkát koordinálja, szervezi, fogadja a telefonokat illetve a személyes ügyfeleket.

Minden általunk szervezett, és támogatott program hátterében fellelhető és megfogalmazható az a szándékunk, hogy a fogyatékosokat a társadalom befogadja és elfogadja, vagyis az értékrendbe beépüljenek oly mértékben amennyire lehetséges. Ennek érdekében a fogyatékkal élők gondolkodásmódját, viselkedési normáikat is változtatni, érzékenyíteni kell, ami talán annyit jelent, hogy ők maguk is elfogadóbbak. Így a társadalom is érzékenyebben reagál „különféle problémák miatt nehezebb helyzetben lévő társaik iránt elfogadók legyenek, és végső soron meg kell ragadnunk minden lehetőséget, és meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt, hogy a társadalmi értékrendbe épüljön be az eltérő viselkedés, és gondolkodás létjogosultsága. Minél korábbi életszakaszban szembesülnek ezekkel a dolgokkal az emberek talán annál sikeresebb az elfogadás, és majdnem „természetes” számukra az, hogy vannak, akik mások.

 

Szolnok, 2018. április 30