Elérhetőségünk

5000 Szolnok,
Botár I. u. 4.

Telefonszám:
06 56 737 347
06 20 550 6252 (Gulyásné Éva)

E-mail cím: szolnok.efoesz@freemail.hu
Ügyfélfogadási idő:
Hétfő – Péntek: 09:00 – 12:00

Szakmai beszámoló 2009

2009 évelején elhatározta az elnökség, hogy a nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel, az iroda fenntartása nagy megterhelést jelent, ezért kisebb rezsi mellett kell működtetni.

Iroda helységet kerestünk. Az új iroda mellett kedvezőbb díjazással szolgáltatók cseréjére is sor került. Ezeket a lépéseket mindenképp meg kellett tennünk, mert látható volt, hogy a támogatások és a pályázaton nyert források az első félévben nem érkeznek meg, ezért nagyon nehéz feladat volt, az egyesület létét biztosítani külső források megérkezése ideéig. Ugyancsak nehezítette az egyesület szakmai programjainak szervezését, az időben egyáltalán nem tervezhető és nagyon bizonytalan támogatási összegek.

Összegezve, az mondható el, hogy a nagyon nehéz pénzügyi helyzet mellett, a szakmai munka akadálya is volt a kialakult helyzet. Az egyesületünk, már megszervezett nívós szakmai programokról mondott le, a források késői érkezése miatt.

Az éves történések pozitív hozama, hogy a megkésett támogatási összegekkel az iroda helység infrastruktúráját sikerült modernizálni, ami a minőségi munka alapja. (eddig az iroda Win 98 operációs rendszerrel és 128-as alaplapú számítógéppel rendelkezett, egy kis méretű 15 colos szemrontó monitorral dolgozott. A pályázati lehetőségek kihasználásával az újonnan vásárolt számítógép konfigurációhoz Windos 7 operációs rendszert nyertünk minimális térítés mellett.  Az újonnan berendezett, lakhatóvá, tett iroda helység minőségi munka végzését teszi lehetővé egy dolgozó számára.

Társadalmi szerepvállalás:
A megyei kistérségek önkormányzatai ismerik egyesületünket, számukra tájékoztatást adunk, ha tagjaink kéréssel fordulnak hozzánk. A kölcsönösség jegyében kerestek meg több településről az akadálymentesítési pályázatukhoz együttműködési szerződés céljából.

Valamennyi önkormányzattal szóbeli megállapodást kötöttünk, hogy a teljes értékű akadálymentes környezet tagságunk számára nem merül ki a megközelíthetőség építészeti megoldásaival, mind a kommunikatív mind pedig az információ közlés egyszerűsítését is célul tűzték ki. Jó példák erre, Mezőtúr, Cserkeszőlő, Szolnok Önkormányzata.

Évek óta figyelemmel kíséri, kis összegekkel, ugyan de projektjeinket támogatja a munkánkat, Szolnok Önkormányzata

Terveink között szerepel a jó kapcsolatok ápolása, és elmélyítése, tekintettel a könnyen érthető módszer és a Támogatott döntéshozatal projektekre.

Programok:
Az évet nagy volumenű közgyűlés megszervezésével kezdtük, mivel az alapszabály módosítására került sor, s ehhez a tagság 50% + 1 főnek kellett jelen lennie. Ez a próbatétel sikerrel végződött, a közgyűlésen jelen lévők megszavazták az alapszabály módosítást. Ennek értelmében küldött értekezlet lett az egyesület legfőbb fóruma. A továbbiakban a munkát nagymértékben egyszerűsíti, évente nem kell a tagságot mozgatni a következő tisztújításig.

Az évek óta hagyományos Családi nap rendezvényünk nagy sikerrel örvendeztetett meg.

Több új sponzor támogatta a rendezvényt, nagyon sok ajándékot kaptak a résztvevők, a Szegedi Tehetség Kutató Iskola növendékei feledhetetlen műsort adtak, a délelőtti verseny résztvevői nagyon sok értékes díjjal távozhattak. Napközben a szülők problémáival szakemberek foglalkoztak, tanácsadás keretében, amíg a fiatalok élvezték a szabadidő park friss levegőjét és a versenyek mókás akadályait.

Délben Pizza ebédet ettek, öröm volt látni a közel 200 fiatal és szülő résztvevő mosolygós boldog arcát.

Gulyás Ferencné titkár szervezése volt a rendezvény mely immár hagyomány, de az ezévi volt a legsikeresebb. Az elnökség elismerést fejezte ki egész éves munkájáért ami ebben az évben kimagaslóan tervszerű és eredményes volt.

Szeptemberben egy tapasztalatcsere látogatást kezdeményeztünk Zsirára, a Szolnok Liget úti Ápoló gondozó intézet munkatársaival ott előadás sorozatra került sor. A Zsirai Őszi Napok keretében látogattuk meg az intézetet. Mindig sok aktuális kérdésre kapunk választ, amikor ez a találkozó létrejön. Ez a kapcsolat már évek óta gyümölcsöző, 2007-ben kulturális fellépésükkel hagytak nyomot a Szolnoki nézők szívében, a nagy sikerű Nyomorultak előadással. Azóta rendszeresen évente látogatást teszünk Zsirára és környékére, a Szolnok város legutóbb átadott lakóotthon intézményének átadó ünnepségén a Zsirai otthon is képviseltette magát.

Az őszi hónapok a pénzforrás hiányában kissé kedvünket szegték, két másik intézmény tapasztalatcsere látogatása és a betervezett őszi tréning maradt el két intézményben.

Részt vettünk több konferencián melyet a fogyatékosok ellátása, az egyesületi működés, vagy az aktuális problémák, mint, integráció, a szociális ellátó intézmények racionalizációs kezdeményezései, az ellátási formák megismerése külföldi példák alapján.

Ilyen konferenciák voltak Leányfalun, Hajdúszoboszlón, a Kézen fogva alapítványnál Budapesten, valamint továbbképzés Siófokon.

Az influenzajárvány fenyegetése miatt a mikulási rendezvényeket egyre –másra lemondták, ezért csak kis létszámú szülői fórumra kerülhetett sor melyen előadás, tanácsadás történt Tiszaugon.

Az előző évben megtartott Re szocializációs tréningfoglalkozás résztvevői  várják a folytatást, a lakóotthoni életforma, ami az egyesület távlati célja, a holtig tartó tanulást követeli mind a segítők mind a lakók részére.

A támogatott döntéshozatal szülők és a lakókat segítő személyzet számára új kihívást jelent, előbb meg kell érteni a rendelkezést, azután a szülők és segítők számára tanfolyamokat kell szervezni, ezt a következő év projekt tervében szerepeltettük a könnyen érthető módszer  és az Önérvényesítő klubok létrehozása és életben tartása mellett.

A képviselt fogyatékos és segítő személyekből álló egyesületünk tagságát a gazdasági válság érzékenyen érintette. Köszönet illeti az ÉFOÉSZ Szövetség munkatársait Kovács Melinda ügyvezető igazgatót, aki a kellő időben szinte éjt nappallá téve dolgozott, hogy a költségvetés érzékeny pontjai kedvezőbben alakuljanak számunkra. A napi tájékoztatást is köszönjük, hiszen ezen lehetőség útján tudtuk a megyei lapokat és a JNK Szolnok Megye képviselőit tájékoztatni Köszönet Hanga Valéria sajtóreferensnek, hogy a képviselőknek szóló tájékoztató levelet továbbította. Nem utolsó sorban köszönet Ildikónak, aki a megyei egyesület rendezvényén részt vett és a kapcsolatunkat az országos szövetséggel élőbbé eredményessé tette.

2009 a nehézségek ellenére eredményes év volt megalapozza a további terveinket, sikeres pályázatokat remélünk, a sok segítő önkéntes támogatásával.