Elérhetőségünk

5000 Szolnok,
Botár I. u. 4.

Telefonszám:
06 56 737 347
06 20 550 6252 (Gulyásné Éva)

E-mail cím: szolnok.efoesz@freemail.hu
Ügyfélfogadási idő:
Hétfő – Péntek: 09:00 – 12:00

Szakmai beszámoló 2006

„Mond el mi bánt, minek örülsz” az Intézményekben a véleményládák felszerelése nem aratott osztatlan sikert.

Ezt a programunkat kiváltotta az „Érdekvédelmi Fórumokon” való részvételünk, ahol közvetlen beszélgetés keretében mondták el az Intézmény lakói örömüket, gondjaikat, problémáikat.

Ezt a programunkat kell erősítenünk, mert közvetlenebb „emberibb”

„Engedd, hogy segítsünk” programunk keretén belül nagyon sok hozzánk érkezett kérdésre tudtunk választ adni, természetesen hozzáértő segítőink segítségével. A rengeteg jogszabályi változás, a támogatások módosítása, az igénybe vehető szolgáltatások megismerésének igénye jelzi, hogy ezt a programunkat is folytatnunk kell.

Jövőbeni elképzeléseink szerint a fontosabb jogszabályokat, azok változásait, a lehetséges jogorvoslatokat a honlapunkon is meg fogjuk jelentetni.

Ami azt jelenti, hogy ebben az évben sikerült a „Látszanunk kell, hogy láthass minket” programunk. WEB lapunk folyamatosan frissül, és jelen van a világhálón.

Az Internet előnyeit egyre jobban sikerült kihasználni. Az Intézményekkel és a tagjainkkal kapcsolatot tudtunk tartani segítségével. Levelezéseink nagy része, az ismeretterjesztő anyagok eljuttatása, valamint a pályázati lehetőségek továbbküldése, különböző felhívások továbbítása is ezen az úton történik. Az előnye még az is, hogy könnyebben „elérhetők” vagyunk.

Másodszor sikerült megrendezni „Családi Napunkat”, nagyon szép környezetben.

A résztvevők nagyon jól érezték magukat, és várják a jövő évi rendezvényt.

Ez a rendezvény a szórakozást, az összekovácsolódást, barátságok kialakulását, egymás jobb megismerését tette lehetővé.

Ehhez a rendezvényünkhöz kapcsolódott a Mezőtúron működő érintett szülők összefogásával létrehozott Handykep Klub, akik helyben rendezték meg a Családi Napot.

Nagy érdeklődés mellett nagyon szép tartalmas napot töltöttünk együtt itt is.

 

A Tiszaugi Intézményben (taglétszámunk 75 fő) több rendezvényen vettünk részt. Az Intézmény pályázati lehetőséggel bővítést és felújítást tudott megvalósítani.

Az ünnepélyes átadáson Egyesületünk is jelen volt és dekorációval támogatta az eseményt.

 

A hagyományosnak mondható „Menő Manó” sportversenyen is jelen voltunk

Itt Egyesületünk héliummal töltött léggömböket osztott ki minden versenyzőnek és minden részt vevőnek, melyet mindenki egyszerre engedett fel.

Az Intézménynek még egy rendezvénye lesz ebben az évben, decemberben. A fennállásuk 55 évfordulóját ünneplik.

Ezen az ünnepségen a hangulat ünnepélyesebbé tételéhez tűzijátékkal szeretnénk hozzájárulni, mely az ünnepség záró eseménye lesz.

 

„Ti hogyan csináljátok” tapasztalatcsere programunk is sikeresnek mondható.

Bélapátfalván megrendezésre került, illetve jelenleg szervezés alatt álló Tiszafüredi Programokra nagy az érdeklődés. A programban részt vevők amellett, hogy megismerték más intézmény munkáját, az ott látottakat saját munkájukban tudják kamatoztatni.

Mindenképpen hasznos, hiszen nagyobb rálátást és a könnyebb elfogadást tudja segíteni ez a program. A Tiszafüredi programunk is megvalósult, és nagyon sikeresnek mondható.

Egyesületünk szakmai segítséget nyújtott munkára felkészítő fejlesztő foglalkozáshoz az Esély Közalapítvány által szervezett tanfolyamon, amely két hónapig tartott 20 fő sérült fiatal részére, az Együtt egymásért program keretén belül.

 

Részt vettünk a „Zsirai Őszi Napok” rendezvény sorozat néhány programján

A legemlékezetesebb a homokvárépítő verseny volt, mely már hagyományosnak számít.

Jó volt látni a lelkesedést és az alkotás örömét.

 

Ezen a rendezvényen hallottunk a KOMISZ az első integrált színházi társulatról.

A KOMISZ-t  jelenleg 10 ép és 65 értelmileg akadályoztatott színész, képviseli Megismerkedésünket tett követte. 2007 márciusában kétnapos művészeti programot tervezünk, a társulat meghívásával. A kiegészítő programja a rendezvénynek az Intézményekben élők által készített munkákból kiállítás rendezése lesz.

 

Részt vettünk Karcagon pályázatból megvalósított fejlesztő központ átadásán.

 

November 25,-én Rotary bálon voltunk, mivel a jótékonysági bál bevételéből az egyik támogatott, egyesületünk lesz.

 

Sok hasznos, szép programot sikerült megvalósítanunk.

 

És a mindennapokról:

  • Részt vettünk minden a bennünket érintő fórumon, kerek asztal megbeszéléseken.
  • Forráshiányunkat pályázatok benyújtásával igyekeztünk pótolni. Tagszervezéssel Egyesületünk taglétszámát gyarapítottuk. Ebben az évben csatlakoztak hozzánk a Tiszafüredi  „Napsugár Ház” lakói és dolgozói 160 fővel. Döntésükben a Családi Napon való részvétel is segítette Őket.
  • Az Egyesületünk adminisztrációja, főkönyvi könyvelése naprakész.
  • Naprakész tagnyilvántartásunk van. Minden számlánk fizetése határidőben történt meg. Köztartozásunk nincs.
  • Közhasznú támogatásunk melyet a Munkaügyi központtól kaptunk december 9.én megszűnik. Ez időtől a titkár bére és annak közterhei teljes mértékben az egyesületet terheli.

Végig kell gondolnunk, és valamilyen megoldást kellene találnunk arra, hogy egy kicsit stabilabb anyagi hátteret teremtsünk az egyesület létéhez.

Ehhez sok mindent mérlegelni kell.

Mérlegelés tárgya, hogy minimális mértékben, de emeljük e a tagsági díjat.

Mérlegelés tárgya, hogy a jelenlegi internet kapcsolat nem e kiváltható kedvezőbb díjcsomaggal.

 

Át kellene gondolni, hogy egyesületünk, milyen szervezethez vagy egyesülethez tudna

kapcsolódni, annak érdekében, hogy több pályázati lehetőséget vehessen igénybe.

 

Meg kell beszélni, és át kellene gondolni, hogy milyen „vállalkozás” szerű tevékenység az amivel az egyesület foglalkozhatna jelenlegi anyagi helyzetét figyelembe véve.

 

Nagyon sok jelzés érkezett a szakértői bizottság munkájával kapcsolatban. Itt az alapszabályunkban legfontosabb feladatunknak megfogalmazott érdekvédelmi munkát kell felvállalnunk, mert úgy tűnik, hogy ebben a témában joghézag van. Meg kell beszélni, és el kell dönteni, mi az, amit megtehetünk.