Civil szervezeteket érintő változások

Kedves Civil szervezetek/ Partnereink!

Ebben a hónapban számos, a civil szervezeteket érintő változásról informáljuk Önöket. 

  • Értesítjük a civil szervezeteket, hogy megjelentek a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében 2020. évben meghirdetett „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című alprogram pályázati kiírásai. A Magyar Falu Program célja az 5000 fő lakosságszám alatti települések hátrányainak enyhítése, így többek között az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, illetve olyan fejlesztések megvalósítása, amelyek vonzóvá teszik az ott élők, illetve a letelepedni szándékozók számára ezen településeket. További részletek a 2.-3. oldalon olvashatóak. 
  • NAV számlaadat szolgáltatása MINDEN CIVIL SZERVEZET számára KÖTELEZŐ 2020.07.01. napjától, részletek a 4. oldalon. 
  • Az egyszerűsített beszámoló kapcsán is FONTOS változások történtek, melyeket már alkalmazni kell a 2019 év beszámolójának elkészítésekor, részletek a 7. oldalon.  
  • Civil szervezetek több ezer rászorulót támogatnak JNSZ megyében nem csak a járvány idején, a részletekről bővebben a 20. oldalon. Egyesületünk a 2 Kosárnyi szeretet  projekt révén is igyekszik segíteni rászoruló embertársainkat. Célunk, hogy a napi élelmiszer adományokat minél több rászoruló családhoz eljuttathassuk, számukra minden élelmiszercsomag egy éhezés nélküli napot jelent. Alkalmazkodtunk a koronavírus miatti járványügyi helyzet kihívásaihoz, így ebben a helyzetben is biztosítjuk a sok-sok nélkülöző ellátását, akik most különösen számítanak a segítségünkre. További információ a 19. oldalon olvashatók. 
  • Tájékoztatjuk minden partnerünket, hogy a JNSZ Megyei CIC neve 2020.07.01. napjától JNSZ Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központra
     (rövidített név : Civil Központ) változik.
Az elmúlt napokban ismételten több bejelentés érkezett az Országos Bírósági Hivatalba (OBH), miszerint a Civil Marketing Kftaz OBH-ra hivatkozva keresi meg a civil szervezeteket azzal, hogy ellenszolgáltatás fejében az éves beszámolókat ellenőrzik, felülvizsgálják, valamint szükség szerint javítják. Kérjük, ha ilyen tartalmú megkeresést kapnak, azt utasítsák el, illetve haladéktalanul jelezzék az illetékes törvényszéknek, vagy a nyomozóhatóságnak. Felhívjuk a civil szervezetek figyelmét, hogy az OBH és a bíróságok, sem a Civil Marketing Kft-vel, sem pedig más gazdasági társasággal nem kötöttek együttműködési megállapodást a beszámolók ellenőrzésére és felülvizsgálatára! Az OBH feladata kizárólag a beszámolók közzététele és nyilvántartása, tartalmában, érdemében nem vizsgálja azokat, valamint a civil szervezetek gazdálkodási tevékenységét sem, ugyanis ilyen vizsgálatokra nincs hatásköre.  
Amennyiben a beszámoló benyújtásával, illetve közzétételével kapcsolatban bármilyen kérdés vagy probléma merülne fel, úgy kérjük, hogy keresse az OBH Országos Nyilvántartási Irodáját a civilinfo@obh.birosag.hu e-mail címen. 
 
Kérjük a civil szervezeteket, hogy amennyiben változás történt a szervezet / képviselője e-mail címében, telefon számában, bejegyzett címében, honlapja címében, vagy a nevében, azt nekünk az info@contactmksz.hu e-mail címen jelezzék! 
 
Az elavult e-mail címekkel rendelkező szervezetek nem kapják meg a hírlevelet, illetve nem értesülnek az aktualitásokról!
 
  
Üdvözlettel:
Mészáros Ágota

elnökhelyettes, szakmai vezető
CONTACT MKSZ, Civil Információs Centrum